Lovitura primita de Apple pentru a treia oara consecutiv. Profitul a scazut cu 8,6%

In trimestrul al patrulea fiscal, incheiat in septembrie, profitul Apple a inregistrat al treilea declin consecutiv dupa ce a scazut cu 8,6% la 7,51 miliarde dolari.

Vanzarile noilor smartphone-uri iPhone 5S şi 5C au dus la cresterea veniturilor cu 4,2%, la 37,5 miliarde de dolari.  Vanzarea de  smartphone-uri iPhone 5S şi 5C care cuprind si livrarile pe parcursul a circa o saptamana, au fost de 33,8 milioane de aparate, depasind asteptarile analistilor.

In trimestrul al patrulea, Apple a livrat 4,6 milioane Mac-uri si 14,1 milioane de iPad-uri, acestea din urma fiind sub estimarile analistilor (14,3 milioane).

Daca in 2011 şi 2012, vanzarile Apple au crescut in perioada sarbatorilor cu peste 70%, anul acesta, datorita amplificarii concurentei pe o piata saturata, compania Apple a anticipat pentru sezonul sarbatorilor de iarna, cea mai lenta crestere a vanzarilor din ultimii cinci ani.

Pentru trimestrul actual, compania prevede venituri de 55-58 miliarde de dolari, cu o crestere de 0,9%-6,4% de la 54,5 miliarde de dolari in urma cu un an, profitul fiind aproximativ egal cu cel din aceeasi perioadă a anului trecut.